Orhan Gazi (Orhan Bey), Osmanlı sultanlarının ikincisidir. 1281 yılında Söğüt’te doğdu. Babası Osmanlı Devleti ve hanedanının kurucusu Osman Gazi, annesi Şeyh Edebali’nin kızı Mal Hatun’dur.
Orhan Gazi, iyi bir eğitim aldı. Osman Gazi’nin kumandanları ve arkadaşlarından silah talimi gördü. Devrin silahlarını ustalıkla kullanmasını ve savaş taktiklerini öğrendi.
Orhan Gazi, gençliğinden itibaren Bizans tekfurlarıyla yapılan savaşlara katıldı. Savaşlarda gösterdiği başarılarıyla babasının ve gazilerin takdirini kazandı.
Makale İçindekiler
Orhan Gazi’nin Nilüfer Hatun İle Evlenmesi
1298’de Bizanslıların tertiplediği, Osman Gazi’nin de davet edildiği suikast planlı düğüne katıldı.
Tedbirli hareket eden Osman Bey, Yarhisar ve Bilecik’i fethederken, Bilecik Tekfuru’nun oğluna gelin gitmekte olan Yarhisar Tekfuru’nun kızı Holofira’yı da esir aldı. Holofira, İslamiyet’i kabul edip Müslüman oldu ve Nilüfer adını aldı. Orhan Bey, Nilüfer Hatun’la evlendi.
Orhan Gazi’nin Teodora (Theodora Hatun) İle Evlenmesi
Bizans’taki saltanat mücadelesinde taht iddiacıları Orhan Gazi’nin desteğini sağlamak istediler.
I. Yuannis Kantakuzen, kızı Teodora (Theodora Hatun)’yı Orhan Gazi’ye verdi. Orhan Gazi, beş bin Osmanlı askerini Avrupa kıtasına geçirip Kantakuzede yardıma gönderdi. Yardım için Trakya’ya geçen Osmanlı askerleri, bölgede keşif yaparak çevreyi tanıdı.
Orhan Gazi’nin desteğiyle Bizans tahtına sahip olan VI. Yuannis Kantakuzen, 1347’de damadını Üsküdar’a davet ederek görüştü. Orhan Gazi, Üsküdar’da üç gün misafir kaldı.
Kantakuzen, Bizans tahtındaki yerini sağlamlaştırınca Papa’yla gizlice irtibat kurdu ve Akdeniz, Ege, İstanbul ve Karadeniz’de koloni rekabetindeki Venediklileri destekledi. Buna karşılık Orhan Gazi de Cenevizlilere yardım etti. Ayrıca 1352’de Üsküdar ve Kadıköy ile Marmara adalarını fethettirdi.
Süleyman Paşa’nın Ölümü
Süleyman Paşa, 1356 senesinde Doğu Trakya’ya geçerek Malkara ile Keşan ve Çorlu’yu aldı. Bölgedeki Osmanlı hakimiyetini kuvvetlendirmek için Anadolu’dan Türk nüfusu getirilerek iskan edildi.
Trakya’da bu son fetihlere kardeşi Murat Bey’le devam eden Süleyman Paşa, 1359 senesinde bir av sırasında düşerek kırk üç yaşında vefat etti. Rumeli’nin fethine Murat Bey devam etti. Oğlunun vefatına fazlasıyla üzülen Orhan Gazi rahatsızlandı.
Orhan Gazi’nin Ölümü
Orhan Gazi, 1360’ta rahatsızlığı artarak vefat etti. Bursa’daki Gümüşlü Kümbet’e defnedildi.
Devletin topraklarını altı misli büyüten Orhan Gazi’nin vefatı sırasında Osmanlı Devleti, Bilecik, Bursa, Balıkesir, Bolu ve civarı, Kocaeli, Sakarya, Eskişehir, Çanakkale, İstanbul’un birkaç kalesi hariç Anadolu yakası, Ankara, Ayaş, Beypazarı, Nallıhan, Kızılcahamam, Haymana, Polatlı, Soma, Kırkağaç, Domaniç, Bergama, Dikili, Kınık, Marmara Adaları, Trakya’da Tekirdağ, Lüleburgaz, İpsala ve Keşan gibi şehir ve kalelere hakim bulunuyordu.
Orhan Gazi sultan olunca, devlet teşekküllerini kuvvetlendirdi ve yenilerini kurdu. Saltanatının üçüncü yılında hükümdarlık alametinden olarak Bursa’da gümüşten akçe kestirdi. Akçenin bir tarafında Kelime-i şehadet ile Hulefai Raşidin’in (radıyallahü anhüm) isimleri yani; Ebu Bekir, Ömer, Osman ve Ali yazılıydı. Diğer tarafında; Orhan bin Osman, basıldığı tarih olan Hicri 727 ve Osmanlıların mensup olduğu Kayı boyunun damgası vardı.
İlk Yorumu Siz Yapın